min tågluffguide - del II

Eftersom att vi var på så många ställen fick det bli en tvådelad guide, i denna del finns även en del praktiska tips. Här kan du hitta första delen.

B U D A P E S T ,  U N G E R N
 
Boende: Rastel hostel (Vajdahunyad utca 4). Enligt bilderna var det ett partyhostel med en stor utegård. Så var dock inte fallet, under hela tiden vi var där var det näst intill folktomt. Men utegården var fin. Vi hade typ 10 sängar i vår lägenhet (av nån anledning??), två badrum, ett litet kök och vårt bästa wifi hittills.
 
Utsikten från Gellértberget.
 
Område: Vårt hostel låg i Pest, dvs den "fula" delen av Budapest. Här finns det dock mer att göra, mer uteliv och sevärdheter osv. Det var fin arkitektur men den var dåligt omhändertagen och gjord i dåligt material så det var helt brungrått överallt. Vi gick ganska långt varje dag men man kommer fort till mycket restauranger, matställen och butiker. Mataffärer var svåra att hitta eftersom att de oftast är jättesmå.
 
Kollektivtrafik: Vi gick mest i Budapest för att vi fick tips om att man skulle göra det, men vi åkte tunnelbana till och från tågstationen (dvs två gånger). På dessa två gånger kom det tre kontrollanter, varje gång vi skulle ner och åka samt en gång när vi skulle gå upp. Den sista kontrollanten höll kvar oss och sa att Becca hade biljett för gårdagen (vi hade inte ens åkt då) och vi tjafsade ett tag med honom. Vi hade ju alla aktiverat våra biljetter samtidigt. Han släppte i alla fall förbi oss till slut. När vi inte orkade gå tog vi taxi, vilket kostade typ 20-30kr. De har inga taxametrar så kom överrens om priset innan ni åker.
 
Frihetsbron.
 
Att göra: Gå och se Frihetsbron! Vi gick över den och upp en bit på Gellértberget där frihetsstatyn står. Där uppe får man en jättefin utsikt över Pest, Donau och broarna som går mellan Buda och Pest. Kan verkligen rekommendera att besöka Szimpla kert, en "ruinpub" dvs en pub i ett övergivet hus (ska finnas många såna i Budapest, bara att kolla upp). Sjukt bra stämning där inne, det är jättestort och alla pratar med en. Dock råkade vi ut för äckliga killar där, men i övrigt var det schyssta människor. Häftig atmosfär.
 

 
P R A G ,  T J E C K I E N
 
Boende: Vi bodde hos min kusins kompisar, i deras lägenhet. Det var typ otroligt skönt för vår budget att andas ut lite under de här tre nätterna. Finns inte mycket mer att säga förutom att; om ni känner någon eller någon som känner någon som har en lägenhet - fråga om ni får bo där. Kylskåp och tvättmaskin är guld värt.
 
Utsikt över Karlsbron.
 
Område: Som jag såg det bodde vi lite i ett bostadsområde, just den gatan vi bodde på hände det inte så mycket. Det låg nära centralstationen och mataffärer, och bara en stunds promenad bort fanns en del barer.
 
Kollektivtrafik: Vi åkte rätt mycket tunnelbana och buss i Prag, mest för att det var billigt och vi var trötta på att gå hela tiden. Ett 24-timmarspass kostade 30kr så det var inte mycket pengar att tala om, men det var sjukt lätt att planka. En gång stod det en kontrollant på perrongen som kollade våra biljetter.
 
Prags zoo.
 
Att göra: Vi hade två heldagar i Prag och den första spenderade vi på deras zoo. De har typ inte samma regler som i Sverige för alla djur hade minimal plats att röra sig på. Vi tittade på tigrar och andra stora kattdjur som bara gick fram och tillbaka på grund av stress, en isbjörn och några pingviner låg utmattade i skuggan och kippade efter luft i 34 graders värme. Det var såklart fint att se alla djur men jag gick mest runt och tyckte synd om dem. Om ni gillar zoo kan ni ju gå dit, kostade bara 60kr. Andra dagen åkte vi till gamla delen av Prag och tittade på hus, klocktorn och på Karlsbron (som inte alls var så fin som på bild...), skulle vilja åka tillbaka till Prag och gå runt mer i stan bara, för nu sprang vi runt lite och letade efter saker eller hade ett mål, så man hann inte se så mycket. På kvällen var vi med i pubcrawl, dvs krogrunda. Vet inte om det var så himla värt, kändes lite stressigt bara. Tycker bättre om att hitta egna ställen.
 

 
B E R L I N ,  T Y S K L A N D
 
Boende: Jugendgästehaus (Nikolsburger Straße 2-4). När vi kom fram till Berlin sa de i turistinfon att det inte finns något billigt kvar i närheten av det centrala Berlin, så vi blev visade till detta ställe. Det var stålsängar och gratis wifi, men det bodde ca bara familjer och skolklasser där och de stängde dörrarna mellan 00-06, och öppnade bara i tio minuter varje heltimme. Det orsakade en del problem för oss. Det var tusen trappor upp, gratis frukost och helt okej fräscht.
 
Berlinmuren.
 
Område: Vi hade mataffär, kebab och en shell-mack 5 minuter bort men det var ungefär det enda. Varje dag åkte vi in till centrala Berlin för att göra saker.
 
Kollektivtrafik: Vi köpte gruppass för upp till fem personer i 24-timmar för 16€. Vi var där fem dagar så alla fick betala en varsin gång. Så det blev ca 150kr för fem dagar, typ som i Prag. Det kom inga kontrollanter men jag har läst att man inte borde planka där ändå. Det är väl upp till var och en antar jag.
 
Åka tunnelbana fram och tillbaka.
 
Att göra: BERLINMUREN. Så himla coolt. Har velat se den så länge nu. Det är bara att ta S-bahn till Ostbahnhof och gå längs hela East side gallery, finns massa snygg gatukonst där. I början av muren, fast på baksidan förattviintevågadepåframsidan står det #paddorpåluff och datumet vi var där. Annars såg vi Brandenburger Tor, inte så speciellt kände jag men coolt ändå. Primark är värt ett besök, men ta inte det på Alexandersplatz för det är fullsmockat. Vi bodde nästan precis vid det andra, och där var det definitivt lugnare. Förintelsemonumentet var fint att se. De gånger vi var ute gick vi till Cassiopeia, ett ganska sunkigt ställe som spelade okänd hiphop. Ena dagen spelade de dock Wonderwall, sen hiphop, sen rock som Green day, sen All by myself och till sist Bumbibjörnarna. Mycket konstigt. Två våningar, tre dansgolv och en stor utegård med klättervägg. Vem har ens en klättervägg på en klubb?! Vi försökte ta oss in på Suicide circus som ligger precis intill, men jag hade inget leg så det gick ju inte. Har hört att det ska vara bra dock.
 
Berlinmuren.
 

 
K Ö P E N H A M N ,  D A N M A R K
 
Boende: Danhostel Copenhagen City (H.C. Andersens Boulevard 50). Detta är Europas största hostel, som bara är ett enda stort våningshus med hostelrum. Rummet var fräscht och fin utsikt över Köpenhamn.
 
Nyhavn. 
 
Område: Hostellet ligger 10 minuter från centralstationen och lika långt till Tivoli eftersom att det ligger precis bredvid. Vi gjorde inte så mycket mer i Köpenhamn så vi utforskade inte direkt området.
 
Kollektivtrafik: Det finns tunnelbana och buss men vi gick bara.
 
 
Att göra: Vid det här laget var vi utmattade av intryck och vi skulle bara gå på Tivoli för att avsluta resan. Vi gick även till Nyhavn pga så himla fint där, och jag ville återuppleva det eftersom att jag var där för femton år sen. Vi satte oss på en uteserving och mös (och frös).
 

 
5  S A K E R  D U  K O M M E R  B E H Ö V A
 
◇ Passkopia. När min säkerhetsväska försvann hade jag ingenting som kunde identifiera att jag var jag, förutom en liten fotokopia av mitt pass. Utan den hade det blivit tusen gånger svårare att få ett provisoriskt pass, så glöm för tusan ej!!! Förvara den inte ihop med passet, eller kanske din kompis kan ha den i sin väska?
 
 Toapapper. Ja, detta kan du fixa på vägen, men underskatta ej toapapprets kraft. Jag tog med mig allt som blev över på de hostel vi bodde på, och rätt som det var tog pappret slut på nästa ställe, någon spillde något eller så fanns det inget papper på tåget. Sjukt bra grej.
 
 
◇ Kniv och sax. Vi köpte två vassa knivar för 10kr i Amsterdam, som sedan fick agera brödkniv, avokadokniv, mjukostostkniv osv under resten av resan. Med oss hade vi också en liten nagelsax som vi använde till plåster, sytråd, naglar såklart, osv.
 
 
◇ Sy-kit. Det låter lite lame, och jag undrade vad vi skulle ha det till men det var väldigt användbart. Jag hade med mig ett kit med lite olikfärgade trådar, en nål och säkerhetsnålar. Allting kom till användning, speciellt nål och tråd tex när kläder gått sönder eller för att markera allas vita strumpor när vi skulle tvätta (lol).
 
Grendosa. Om ni är fler än 1 som åker är det här verkligen en bra grej. Helt plötsligt kanske det bara finns ett uttag i rummet och ni behöver ladda alla mobiler, kameror, extrabatterier osv.
 

 
Ö V R I G A  T I P S
 
◇ Bo på ställen där det finns kök. Vi gjorde det bara två gånger och det var så himla värt. Annars; handla i mataffärer. Man kan göra rätt mycket mat utan spis, tex baguetter med mjukost/parmaskinka/avocado på, en färdig sallad som man kan skära ner fetaost eller annat gott i eller yoghurt med färdigskurna frukter (sista kan dock vara rätt dyrt hehe).
 
 
◇ Skriv resedagbok. För det första är det jättekul att läsa tillbaka och se exakt vad som hände, för det andra är det skönt att ha något att göra på alla tusen tågresor en kommer genomgå.
 
◇ Försök boka boende kvällen innan. Vet inte hur det slutade fungera för oss men vi bara åkte spontant och frågade på första bästa, vilket var lite spännande och otroligt skönt när man äntligen hittade något. Men vi hade nog sparat rätt mycket på att boka innan, och det är ansträngande att bära på typ en extra människa samtidigt som man är trött efter 9 timmars tågresa, man vill bara lägga sig ner på marken.
 
Nutellakonst (asså vet verkligen inte).
 
◇ Printscreena kartor, hostelnamn och adresser när ni har wifi så är det lättare att ta sig fram när ni inte har internet.
 
◇ Köp inte kartor. Oftast får man gratiskartor på hostellet, många gånger fick vi en riktigt detaljerad karta och så stod de med en och markerade ut mataffärer, sevärdheter och barer. Bara att fråga! Har de ingen – köp.
 
Sju på morgonen på ett nattåg mot Wien.
 
◇ Packa i fryspåsar. Detta kom vi på dag 29, så nu tipsar jag alla andra på denna jord att göra detta. Vi packade visserligen i påsar ifall att det skulle regna och för att ha bättre koll på allt, men att vakuumförpacka kläder, påslakan och handduk i 8L fryspåsar var GULD. Allt tar hälften så mycket plats.
 
◇ Innan ni åker, skriv ner alla platser, barer, parker, sevärdheter osv. som ni blivit tipsade om/läst ska vara nice i ett word-dokument. Skiv sedan ut, och om ni har tråkigt i en stad är det bara att kolla på listan och välja något som verkar kul.
 
Berlinmuren.
 
◇ Skor du trivs med. Kan låta obvious men du vill verkligen inte gå runt med blåsor och skavsår, det kommer du säkert få ändå för att du går för mycket.
 
◇ Packa inte ryggsäcken full innan du ens har åkt. Lämna plats för sådant du eventuellt köper. När jag packade tänkte jag att jag skulle kunna få ner hela mitt handbagage i den stora ryggsäcken, ifall att jag skulle vilja slippa bära båda.
 

 
Hoppas att min guide har varit till hjälp för någon själ därute! Tveka inte att ställa en fråga om du har någon, jag kanske inte kan svaret men kommer göra mitt bästa.
5 kommentarer